Kantarellsök med din hund!

 

Med denna typ av inlärning kan du

lära din hund att söka olika saker, 

men med samma metod.

 

Vad du behöver för inlärning är:

tjänstetecken, koppel, lina

gott godis,

själva preparatet = kantareller

tång att ta med

snitslar, klicker (om du vill),

och tålamod som vid all annan

inlärning. Lycka till !!


Kantarellsök

Det här är ett av sätten att lära in ett specialsök. Klicker är ett ypperligt hjälpmedel vid den här typen av inlärning, men det går givetvis utan. Du kan också behöva ett "nu-ska-vi-söka-svamptecken" - en form av tjänstetecken/sele. Det är även bra om du har ett fungerande "sitt kvar", och väljer ett jättegott godis till hunden. Bestäm hur du vill att hunden skall markera, skall, sitt eller ligg...Skallet kan vara bra om man inte är nära hunden. Du behöver också bitar av Kantarell i det här fallet, och du kan förvara dem i en glasburk med lock, med lite mossa i.

Steg 1 :Få hunden att förstå att det skall vara låg nos, men att den inte behöver springa iväg långt bort utan kan leta nära dig. Sätt hunden " sitt kvar", och "rita" med fingret en liten ruta framför hunden. Lägg en liten bit av någonting, vad som helst, t.ex en liten gummilapp. Visa sedan på marken och beröm när hunden doppar nosen på den lilla lappen. Det gäller här att få ner nosen i backen. Rutan behöver inte vara stor, inte heller avståndet. Öva med olika föremål nära.När hunden gör rätt, beröm, klicka och belöna

Steg 2 : Snitsla en bana med ca 4-5-meter mellan varje ( förslagsvis träd). Lägg ut pyttesmå bitar av kantarell vid varje snitsel. Ta inte i svampen för att undvika "egen" vittring, utan använd tång. Sätt hunden och ta på tjänstetecknet, visa på hunden med handen i backen och se till att ni kommer framåt. När sedan hunden sätter nosen på kantarellen - klicka - beröm och belöna med jättegott godis. Det gäller här att vara snabb!. Kommandot lägger du in senare när hunden har visat att den förstår vad den ska göra. Om hunden inte markerar så gå hela den preparerade streskan ändå - vänd åt andra hållet och gå samma "bana" igen åt andra hållet, visa, klicka, belöna när den gör rätt.

Steg 3 : Gör det nu lite svårare för hunden. När den förstått vad vi vill att den ska göra. snitsla och preparera en bana i zick-zack istället och öka avståndet succesivt.. försök att inte gå ett rakt spå, utan att lägga kantarellbitarna  rakt utifrån. Det underlättar för då blir det inte en rak spårning för hunden

Steg 4 : Gör Lita-på-hunden-övningar. Ha en annan som lägger ut kantarellerna, minska på snitslarna, för att tillslut ta bort dem helt, använd med fördel GPS. Viktigt att lita på hunden, Har ni en livlig hund kan det vara bra att föra hunden i  ett långt koppel eller lina och hålla i den. 

Ett tips kan också vara att  innan söket visa  en kantarell  och klicka som markering (till en början). hunden skall givetvis inte äta upp svampbitarna, eller det som hunden skall påvisa, utan bara markera och vänta på dig, klicket och din belöning. Ha en trevlig träning med din hund i skogen.

 

     Att tänka på om man måste ha hunden i bilen på sommaren.!!

  mobil 2013 ju 057

Kantarellsök med hund


mira o kantarell

Här ligger Mira vid Trattkantareller

hösten 2010.

murklor

Murklor kan också vara en svamp att

markera, för den som gillar att plocka

den.